Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Skövde AIK
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Skövde AIK.
Skövde AIK
Följ oss för uppdateringar
Skövde AIK:s fristående krönikör kommer härmed lite tankar efter Skövde AIK:s första seger i omgång 11
Äntligen – ” vi har väntat så länge på just denna dag”
Södermalm badar i sol – SAIKOS är på sitt absolut bästa humör och låter oss förstå att hjärtat klappar för Skövde AIK i såväl glädje som sorg. Kamratskap har varit grunden till att vi trots motgångar har klarat att stå mot anstormningar från så många håll. Att nu hålla nollan två matcher i rad vittnar om att vi hittat ett sätt att få ut optimalt av det spelarmaterial som vi i år har tillgång till. Efter några år med ett spel som passat våra växande spelare och som nu som ”fullvuxna” elitidrottare kunnat pröva sina vingar på högre nivå, så är det dags att ta nya tag och finna den nya gruppens potential i spelsätt. Trots allt så är långa inkast och inåtskruvade hörnor något som retar alla motståndare, så det är klart som korvspad att vi skall använda det vapnet i striden för att ta oss upp i tabellen. Vi är på gång….
Liverpool under Bill Shankly påstod sig ha stans två bästa lag - A och B-lag till förtret för Everton som huserar i samma stad. Bill menade att han formade, eller rättare sagt ”klonade” spelare i B-laget som sina A-lagsspelare men med ännu lite mer spets i det som var deras styrka. Så minns vi kanske allra mest genom Ian Rush och John Aldridge hur man inte bara i spelstil utan också fysiskt såg likadana ut. Så kom nya tider och motståndare samtidigt som fotbollen utvecklades och ”det gamla Liverpool fick finna nya vägar. I år märker vi hur Jurgen Klopf har haft svårigheter att forma nya spelare och fina trygghet i sitt ”gamla” spel-sätt och system. Så tillbaka till ritbordet och bygg nytt. Pep Guardiola är väl den som kunnat snabbast dra lärdomar och omsätta dem i nya situationer som i Bayern och nu Man C med sitt gamla embryo i Barcelona. Skövde AIK:s ledarstab har jobbat mycket hårt med att behålla vad som är hållbart och finna nya vägar som passar vårt nya spelarmaterial. Beundransvärt och tillsammans med SAIKOS enorma lojala inställning på ett plan av glädje och kärlek får inte bara hjärtat att klappa utan också själen att fälla en tår av beundran.
”Vem är boven i dramaten” – ett uttryck som Roy Hodgson använde på svenska.
Domarna har ingen lätt uppgift och är beroende av alla tekniska hjälpmedel man kan få. En boll som är inne eller inte ger en skillnad på 2 plus 2 poäng (SAIK- HIF) i kampen om att undvika nedflyttning och därmed en stor skillnad i ekonomin. En fundering som jag haft med erfarenhet både från forward- och försvarsspel är i alla närkamper – vem är boven i dramaten?
Ute på planen i de flesta närkampssituationer så får anfallande spelare en frispark baserad på knuff i ryggen eller tackling men när vi har långa inkast eller hörnor inåtskruvade så är det hitintills i år alltid så att anfallaren är boven och frisparkar till delas försvarande lag. Att beteendet så varierar mellan var på planen förseelsen sker är en intressant fråga för forskare. Fast spelarna i offensiven uppmanas att ”stå still” så hittar man någon förseelse och kan med hedern i behåll konstatera att ingen kan klandra avblåsningen. Detta är bara en synpunkt och jag är väl medveten om det svåra jobb som domarna har och beredd att stödja dem i deras strävan att ”leda” spelarna igenom matcherna på ett för fotbollen positivt sätt. På våra fotbolls-gymnasier hade vi en plan på att utbilda domare parallellt med ledarspåret och spelarspåret så att förståelsen från alla parter skulle kunna växa fram. Idag känns det som om domarna skall ”fjärmas” från övriga agerande i fotbollsvärlden – förståelse och insikt i hur spelare och ledare tänker och tycker kanske är på plats i en alltmer ”krigisk” värld – inte minst på sociala medier.
Bortamatch mot Västerås – en svår nöt att knäcka men vi ger oss aldrig
Nu när tåget är på spåret igen så räds vi inte att ha Västerås som station i nästa match. I den matchen tror jag att jag för fösta gången sen han var 15 år inte unnar honom en vinst. Naturligtvis talar jag om Daniel Ask – som så framgångsrikt etablerat sig i Västerås. När han på internatet kickade boll inomhus och en elkontakt gick sönder – så förstod vi att han ville prova om det gick att få in bollen i det lilla hålet – vi ville gärna få honom att sticka in bollarna till forwards. På samma internat i gymmet kunde man se Aldin Basic bygga upp sin kropp eller slå perfekta crossbollar på planen, beprövade mot Sevilla och Betis.
Nu ställs två före detta elever på varsin sida om mittlinjen, vilket sker varje vecka t.ex., Hult mot Kiese eller Baffo mot Sadiku o.s.v. drömmen om att de skulle liksom Chalmerselever relatera till Calcio-tiden har infriats och det känns som om de åren med fokus på utbildning- och utveckling var väl investerade i form av 24-timmarspass. ”Må bästa man vinna” men gärna Aldin. Kommer SAIKOS att vara på plats – ja- värda kommunens uppbackning för att värna om en positiv läktar- och supporterkultur i ett alltmer frostigt klimat för klubbars anhängare. Dags för beröm – alla supporters är inte lika – passning till Reinfeldt.
Zlatan – Malmösonen som betytt så mycket för många
Två rader bara om Zlatan som lägger skorna på hyllan – att följa våra Rosengårds-elever genom skoltiden för att se vilken ”impact” han gjort – bara ett exempel: Saman Ghoddoz.
Dokumentären om Z är lärorik för alla som tror att han haft ett enkelt liv – han har fått kämpa hårt för att nå sina mål.