Hoppa till sidans innehåll

Spelarutbildning


 

Spelarutbildning
Vår utbildningsplan för spelare inriktar sig på att ge förutsättningar för individen att bli så bra den kan, att utbilda spelare i den spelidé vi tror på, allt för att nå våra uppsatta mål. Några riktlinjer:

5-14 år (breddverksamhet)

  • Skövde AIK hälsar alla välkomna till vår verksamhet
  • Ingen aktiv rekrytering sker i dessa åldersgrupper

15-19 år (Akademiverksamhet)

  • Vi erbjuder mellan 20-24 spelare plats i våra Akademitrupper
  • Rekryteringsansvarig ansvarar för kontakt med spelares moderklubb vid provträning eller rekrytering

En utbildningsplan skapar kontinuitet och tydlighet i VAD som ska tränas, NÄR det ska tränas och HUR, dvs. vilken metodik vi använder. Detta är en hjälp för våra ledare och skapar ett likvärdigt tankesätt där vi strävar mot samma mål. Samtidigt är utbildningsplanen en garant för att de moment vi vill träna i vissa åldrar verkligen blir tränade för att nå bästa spelarutveckling.

Fullständig spelarutbildningsplan finns tillgänglig för medlemmar via kontakt med akademichef

Uppflyttning av spelare
Syftet med att flytta spelare mellan träningsgrupper måste vara till gagn för den enskilde spelarens utveckling. En del spelare har kommit längre i sin utveckling och bör då beredas möjligheter att få träna och spela med spelare som är på samma utvecklingsnivå. Oftast handlar detta om att träna och spela med en äldre åldersgrupp. Vi ska vara mycket medvetna om vad vi vill med spelarutveckling och inte enbart se till biologisk mognad, dvs. att vi flyttar mer fysiskt utvecklade spelare till en högre åldersgrupp. Spelare som inte hunnit lika långt i sin biologiska utveckling kan också behöva utveckling för sin spelförståelse- och tekniska utveckling och ska då träna på, för dem, rätt nivå.

Innan en spelare byter träningsgrupp måste både spelare, tränare och föräldrar vara införstådda med varför detta sker och hur det ska gå till. Samtal mellan berörda parter ska leda till det bästa för spelaren. Till sist är det ändå den enskilda individen som bestämmer över sin egen utveckling. Till en början ska flytten vara av prövokaraktär och blir endast permanent efter en utvärdering av ovan berörda parter. Spelaren ska under tiden också spela med sitt ordinarie lag för att inte förlora kontakt med det samma.

För flytt av spelare mellan akademin och a-lag gäller samma som ovan med undantag av att det kan finnas ett rotationssystem där några spelare åt gången ges möjlighet att träna med A-truppen för att sedan återgå till akademin och nya spelare flyttas upp. För närvarande har vi ett rotationssystem där två spelare åt gången tränar med A-truppen i två veckor innan man skiftar spelare.

Oavsett när en spelare byter träningsgrupp och spelar matcher med en annan åldersgrupp ska de tränare som är involverade i spelarens utveckling ha veckosamtal om spelarens utveckling och dennes bästa.

Matchning
Matchen är en del av spelarutvecklingen och alla som tränar ska spela match. En del spelare kan komma att spela match med annat lag än sitt eget efter samråd mellan Akademichef och de aktuella lagens tränare. En riktlinje vår förening har är att alla som tränar ska spela i snitt en och en halv match per vecka under seriesäsong. Om vi har stora trupper i vissa åldersgrupper får vi anmäla fler lag så vi uppfyller vår riktlinje. Det är också viktigt att alla får ungefär lika mycket speltid under match och därför ska inte truppen vara för stor till match. Alla som är uttagna ska spela. Med detta sagt så klargör vi också att vi inte toppar i våra ungdomslag.

Från U16 upp till U19 kan det bli mindre speltid om man är avbytare. Vår målsättning är att de som är avbytare ska spela åtminstone halva matchen. Matchstatistik förs av tränare för att följa upp vår målsättning. 

Medicinskt stöd
När idrottsskador uppstår hos våra ungdomsspelare så finns möjlighet att konsultera vår sjukgymnast som beroende på skada kan behandla eller vidarehänvisa till Vårdcentralen City som är vår samarbetspartner.

Vi har en sjukgymnast, Johan Algotsson som utreder spelares skadesituation, ger behandling, samt skapar och följer upp rehabiliteringsträning för den enskilde spelaren.

Vid skada som inte behöver akut vård, kontakta:
Johan Algotsson, Leg. sjukgymnast - 073 4453465 – This is a mailto link

Vid försäkringsfrågor kring skada, kontakta:
Per Åstemo, sportchef – 070 5373092 – This is a mailto link

Förankring av utbilddningsplan
Utbildningsplanen förankras hos föreningens styrelse och en process förs varje nytt år där planen förankras hos föräldrar på ett föräldramöte tidigt på säsongen, hos ledare vid en KICK-OFF, samt hos alla spelare vid lagmöten. Målsättningarna följs upp på ett utvärderingsmöte i november där representanter från styrelse, sportgrupp och ledare är närvarande.

Uppdaterad: 09 SEP 2016 10:51 Skribent: Mikael Turunen
Epost: This is a mailto linkTeckna elavtal med B Energisite stats


Sedan 27/12 -07

Postadress:
Skövde AIK - Fotboll
Billingehovsvägen 6
54142 Skövde

Besöksadress:
Billingehovsvägen 6
54142 Skövde

Kontakt:
Tel: 0705373092
E-post: This is a mailto link

Skövde AIK:s
Totalsponsorer


Asplunds_140pxBillingeEnergi_140pxCejn_140px

Cementa_140px


Daloc_140pxHellbergs_140px

icamaxi_140px

Rapp_140px

Roupez_140px

Scandic_140px

SLA

Sommarland_140pxStena_140px

Städkonsult_140pxSwedbank_140 px

VolvoPowertrain_140px

Zerva_140px