SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Skövde Allmänna Idrottsklubb
Fotboll

Veckans krönika signerad Christer Tonning
2024-02-13 15:00
Veckans krönika Signerad Christer Tonning. Det här är en krönika. Analys och värderingar är skribentens egna.

Veckans krönika Signerad Christer Tonning. Det här är en krönika. Analys och värderingar är skribentens egna.

Reprisen på devisen

”It´s ain´t over before the fat lady sings” (opera) aktualiseras återigen, när en av världens största evenemang ägde rum i helgen. Vårt kära Kansas City Chiefs gav aldrig upp utan trots motgångar fortsatte man ända ”in i kaklet”. Lagarbetet låg till grund för segern och vi var många som jublade, inte bara Taylor Swift. Det ekonomiska värdet för varumärket steg med mer än 3 miljarder och Clark Hunt har återigen gjort sin fader (Lamar RIP) stolt över det sätt han hanterar arvet av idrottsföretaget. Nya tittargruppen gav evenemanget topp-resultat. Kan broder Dan matcha det med FC Dallas i soccer?

 

Skövde AIK, ett annat rödklätt lag, har under tre matcher inte hittat in med bollen, men det har sannerligen inte funnits brist på möjligheter. Nu gäller det slipa på detaljerna för att kunna få resultat på ansträngningarna och anpassa spelarmaterialet till den typ av fotboll man vill spela. Tålamod krävs och tidsfaktorn spelar en väsentlig roll. Cupmatch mot Djurgården måndag 19 februari på Tele 2 Arena kommer att innebära ett riktmärke på hur vi klarar oss mot allsvenskt motstånd.

 

Nya utmaningar – ”klubbens fruktträd” skall ansas, ympas eller nyplanteras.

Hur mycket frukt kommer ”fotbollsträdet” bära, när vi till hösten skall skörda efter ett arbete som påbörjas nu med antingen ansning i ett redan befintligt träd med stam och rötter. Kanske vill vi ympa in en ny ”fruktgren” med avsikt på hur vi vill tolka vår fotbollsutveckling. Det tuffaste är om vi måste ta bort det gamla och plantera helt nytt. Fotbollsårets nyårsringning innebär per automatik att ”ut med det gamla” och ”in med det nya” – ring, klocka ring. Hur kommer det nya Skövde AIK se ut och hur kan vi anpassa oss till nya utmaningar. Kvar står vår värdegrund med gemenskap, kärlek och glädje som ger oss kraft. En grund som är stabil.

 

Landslaget letar ny förbundskapten och man upplever väl att det krävs ett nytt fotbollsträd för att via C-gruppen ta sig igenom utmaningar för att alla svenskar skall kunna känna att vår tradition av blomstrande resultat kan ge oss nya framgångar. När man är sent ute så får man ta det man kan få och utan ekonomisk kittling måste man leta på marknadens nedre hyllor. En sådan timing är JD Thomasson med danska rötter, holländsk, italiensk ympning och skandinavisk skolning som nu varit i Blackburn. Laget har läckt som ett såll och släppt in mest mål i hela den ligan, i dagsläget 55, och i Sverige kanske man måste vara realist och komplettera med en assisterande med specialinriktning på försvarsspelet och hämta erfarenhet, kunskap och kompetens från typiska generaler i försvarslinjen såsom Granen, Mellberg, Jocke Björklund, Patrik eller andra med gedigen, rejäl ”svensk försvarskunskap” i bagaget. Nybygget kan påbörjas med tålamod och tidsfaktorn som ram.

 

Lyckade ympningar

Det är alltid svårt att föra in en ny fotbollsfilosofi på ett gammalt ”fotbollsträd”. Rinus Michels lyckades via Ajax och Holland med akademier och spelare som Johann Cruyff, Neeskens, Kroll & Co sätta ”totalfotbollen” på kartan. Han tog med sig det till Barcelona och Cruyff förde det vidare där och bilder på hur Johann introducerade sin fotbollssyn till en ung Pep Guardiola och det blev en lyckad ympning. Pep kom med tiden att utföra den mest imponerade ympningen när han tog modellen till det tyska fotbollsträdet Bayern München och fick en gren som bar mycket frukt. Att sedan ytterligare ta en ympning till England och Manchester City var lite av en trädgårdsmästares fingertoppskänsla.

 

Skövde AIK- nu kör vi

Den moderna samhällsnyckeln beskrivs som community. Ordet kan översättas med gemenskap, så där ligger Skövde AIK långt framme och är verkligen en community som välkomnar alla att ta del av den familjära gemenskapen. Kan den behållas om man vill vara en elitinriktad klubb. Ja låt mig återkomma till Kansas Chiefs som så framgångsrikt byggt upp en community runt klubben där tillhörigheten i familjen välkomnar såväl unga som gamla – där är Skövde AIK en föregångare – från fotbollsskolan, seniorerna, SAIKOS till Gamla AIK-are. Alla i familjen hoppas kunna bidra och ge klubben en ”varumärkes-tillgång” som kanske inte kan mätas i kronor och ören men väl i hjärtan som brinner för klubben och dess framtid. Hoppas nu att Skövde kommun och Skövdeborna skall ta del av och ingå i ”communityn” Skövde AIK. Nu kör vi. Tillsammans är vi starka.

 

 

 

 

 


Nyhetsarkiv
Degerfors IF (h) 15/62024-06-14 17:00
SAIK ACADEMY CAMP 20242024-06-11 20:05
Sommarkollo v.252024-05-28 10:48
Förlust mot Utsikten2024-05-04 14:01
Kryss mot IK Oddevold2024-04-30 08:57
Nyförvärv på plats2024-03-18 19:00
Tack för allt Lukas!2024-03-15 12:16
Påsklovscamp v.132024-02-27 13:39
Bortakortet 20242024-02-21 10:25
Utlysning om årsmöte2024-02-13 13:32
Skövde AIK Live-Appen2023-01-11 08:00
 
Guldpartner
Röd Partner
Annonser