All tid är pedagogisk tid – vi lär så länge vi är mottagliga….
Förberedelserna går in i slutfasen och vi är alla intresserade av hur man kommer att ta sig an det ca 6800kvm ”gröna fältet” bestående av gräs eller konstgräs. Speciellt intresserar vi oss för vad som händer inom de 665,28 kvm som består av vårt anfallsterritorium och de 665,28 kvm försvarsterritorium. Övriga ytor använder vi mest till planering och förberedelser så att vi skall kunna anfalla respektive försvara oss så effektivt som möjligt. Det lag som gör flest mål har vunnit. Låter det enkelt? Hur komplicerat vi vill göra det och hur många uttryck vi vill lägga i vår mun är egentligen bara av akademisk betydelse. Det gröna fältets schack kan spelas på många olika sätt och i vilken ordning dragen kommer och hur skicklig motståndaren är på att försvara sig har vi lagt ner timmar, dagar, år i kombination med ideologi och pedagogik (numera också video) och ändå förblir vi förvånade av utgången i matcherna. När man inför nya tolkningar så kommer man att arbeta med tiden som en faktor, sålunda kunde jag konstatera att jag hade som tränare alltför bråttom för att kunna se om adepterna hade kunnat ta emot, smälta och transformera idéerna till action på planen. I fotbollsgymnasiet hade jag lugnat ner mitt tempo och mottagligheten var mycket större. Spelare har spel-uppfattning ofta baserad på tidiga års positiva feedback, så vi måste fylla i rätt info vid rätt mognadstid. Sedermera bygger man på med spelförståelse, när hjärnans mognad är i utvecklingsfasen, hur position och roll samt erfarenheter och tränings-mönster påverkar hur man agerar. Slutligen är anpassningen till situationen och val av vilka actions man väljer benämnda spelintelligens. Speluppfattning och spelförståelse är ofta förknippade med upprepningar och hur van man blir av situationerna man ställs inför, men spelintelligensen är oftast förknippad med erfarenheter, kunskap och kompetens som kräver egenskaperna för just min roll i laget på och utanför plan. Svårare att kunna utveckla till optimal effekt men fullt möjlig att uppnå för den som har ”fotbollens nerv” och tillgång till rätt ”synapskopplingar” i sin fotbollshjärna – för fotboll måste spelas med hjärnan.
Matcherna duggar tätt….
Det är nu när träningar och matcher går in i ett schema där bolltempot och bolltryggheten inte längre kan ha en ”honeymoon” utan man måste upp till bevis, som i gamla tiders tentamen och muntliga tentamina där allt sattes på ett kort. Vissa tog inte studenten utan fick gå ut bakvägen medan alla andra sprang ut till släkt och vänner-” grymt sa grisen” – men den dagen gällde verkligheten fullt ut. Vi är nu inne i en fas där agnarna måste sållas från vetet och vi har kunnat se hur helgens tre matcher har ställt oss mot väggen. U19 mot Elfsborg 0–3, A-laget mot Karlstad 0–4 och U21 mot Degerfors 1–1. ” Det kostar att ligga på topp” var ett uttryck som Hakim Boucharef, vår fixare i Spanien, lärde sig på svenska och alltid slängde ur sig när Viktor Claesson, Kiese-Thelin, Simon Thern, Loret Sadiku, Niklas Hult eller någon av alla våra andra spelare helt slut efter till exempel, en beachträning kippade efter andan eller kände att spanjorernas bolltempo och spelintelligens översteg vår, i Sevilla, Cadiz, Xerez eller Malaga. Erfarenheter från internationellt bolltempo och ”spelintelligens” måste tränas för att hänga med och sedan inte återfalla i en ”slumrande tillvaro i vår vardag” – upp på hästen så ofta som möjligt så kör vi. Bolltempo, speluppfattning, spelförståelse och spelintelligens är som grädden på moset sedan fysikens alla element, idrottspsykologin, tekniken och taktiken grundats succesivt under unga år.
Är vi där? Ja de närmsta veckorna börjar vi se om vi är redo för svensk elitfotboll.
Pusselbitar
Ibland får man fram pusselbitar som måste slipas lite för att göra helhetsbilden perfekt. Sålunda tänker jag på Leo Benhaker som mot alla odds tog en svensk till Ajaxakademin och vårdade sin pusselbit, formade den till en elitspelare på yppersta nivå – Zlatan. Inge Blomberg slipade sina ”gräddbullar”, Schwartz, Thern, Ljung, Dahlin med flera, i Malmö FF till att bli en stomme i vårt 1994 bronslag i VM. Förberedelser är A och O. Att förbereda individer/lag inför stora mästerskap drömde jag om en gång och läste om hur Gösta Ohlander och Vålådalens miljö, atmosfär och personer preparerade Gunder Hägg, Arne Andersson med flera inför viktiga mästerskap – att sedan själv få möjligheten att arbeta med bland annat Benfica, Holland, Tyskland och Sverige inför stora mästerskap blev en examensuppgift. Eusebio, van Basten, Gullit, Bergkamp, Koeman, Hessler, Brehme och Brolin, Ravelli, Thern, Schwartz, Kenneth Andersson, Dahlin, Ingesson stora stjärnor men i de flesta fall ödmjuka och tacksamma för det enorma jobb man måste lägga ner för att få högsta betyg av förbunden – sålunda KNVB, DBS, SFF och flera andra rankade Varberg Kusthotell och vårt koncept som världs-topp – vänskap som ex., med Tommy Svensson, Rinus Michels blev djupt personligt.
Hur förbereder sig Skövde AIK inför mästerskapet i super-ettan. ”Blod, svett och tårar” ingår i det hårda jobb och det slit som ligger till grund för varje framgång – vi ser att alla gör så gott man kan och det finns ingen tid att se bakåt – nu ser vi framåt och låter varje dag bli den bästa i vår historia. På lördag är det dags igen att vända näsan mot Södermalm och njuta av arenans utveckling – nu hejar vi fram vårt kära Skövde AIK och jag vet att SAIKOS är förberedda inför säsongen – Superettans första match i år är i Örebro och för Gamla AIK så finns vi i stugan som vanligt den dagen – väl mött!