SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Skövde Allmänna Idrottsklubb
Fotboll

Veckans krönika signerad Christer Tonning
2024-03-26 10:51

Veckans krönika Signerad Christer Tonning. Det här är en krönika. Analys och värderingar är skribentens egna.

Borlänge och Östersund – en bit på vägen mot Örebro? Skövde AIK uppgraderat till 2.0

 

Media har nu tippat Superettan och det kändes inte helt överraskande att man placerade Skövde AIK sist. Vi börjar bli vana. Kärlek, gemenskap, glädje har visat sig tidigare stå upp på ett bra sätt för att ge kraft. Värdegrunden är inget som journalister kalkylerar in. Arbetet i ”saltgruvan” har visat på effekter, där Skövde AIK rår på de allra bästa i vår serie. 1–0 på ”hemmaplanen” (ja vi var hemmalag mot Östersunds FK) i Borlänge gav en fingervisning till tipparna, det räcker inte med att ”förlänga” arbetet på Södermalms IP för att ”knäcka” den energi som verkar vara inbyggd i de rödvita generna. Vän av ordning undrar nog om det inte med lite bättre avtalsskrivning varit möjligt att få Södermalm spelbart redan till hemmamatch nr 1 i serien, men nu flaggas för att de två första hemmamatcherna flyttas till Borås. Erfarenheten säger att det inte gynnat oss, men en ny säsong och flera nya spelare kanske ändrar på det. Åtminstone gläds vi över att våra målvakter och vårt försvarsspel har rustats upp i dessa krigstider för att stå emot våra angripare i den näst högsta divisionen i vårt nationella fotbollssystem. Spelarkritik och hur våra nyförvärv anpassar sig får anstå – men noterbart är att många som varje år skrikit sig hesa efter nyförvärv har fått sina böner hörda, nu har vi många nya spelare, som skall acklimatisera sig till den familjära atmosfären och den lantliga miljön i Skaraborg och Skövde. Hugo Engström visade vägen och han brukar vara en notorisk målskytt på träningarna – så det får gärna bli en vana. Kanske är det hans stora år i år- vi får se. Nu inväntar vi påsken och serie-premiären i Örebro. ”Tufa” & Co jobbar vidare med stor energi, som smittar av sig till spelare och alla oss andra. SAIKOS ordnar resa till Örebro och kommer oförtrutet att stötta vårt kära Skövde AIK. Underskatta aldrig SAIK – vi ger allt i alla lägen.

 

Bäst när det ”smäller” upprustning av modernt försvarsspel, vem moderniserar?

 

En förebild för många fotbollstränare är Pep Guardiola, som lyckats utveckla den modell han växte upp med i Barcelona. Holländska Rinus Michels och Johan Cruyff hade lagt grunden och fått Kataloniens stolthet att bli ledande i Europa. Peps djärvhet att sedan plantera in den filosofin i Bayern München och därefter vidareutveckla den i Premier League visar på en enorm storhet. I sin storhet talar han nu om att han inte kan lära ut hur man gör mål eller ge detaljinstruktion till måltjuvarna – ”jag spelade 11 år i Barca och gjorde ett mål varje säsong. Vad har jag att komma med när det gäller att lära ut kunskaper till målskyttar?”. Med tillägg av Cruyffs ”man kan inte träna ett helt lag, man måste träna individerna och ge dem roller sedan får man ihop laget”. Tränare brinner ofta för de delar i spelet, som man har störst erfarenhet av.  Osökt ställer jag mig frågan till Svenska Landslaget: Vem har haft ansvar för ”försvarsutbildning/ försvarsutveckling?” Vem skall ta ansvar för utvecklingen av det ”svenska försvaret”? Vem skall agera ÖB? Enligt Peps förkunnande borde ju våra offensiva krafter få hjälp av JDT som kompletteras av sin kompanjon Remy (mittfältare) och med assistens från Sebastian Larsson (mittfältare) landslagschef Stefan Pettersson(forward) fotbollschefen Kim Källström (mittfältare) – Kunskap, kompetens och erfarenheter finns i massor, men vem tar ansvar för det moderna försvarsspelet, dess utbildning och utveckling, anpassat till den offensiva modellen som man vill spela? Framtidens försvarssystem i ett offensivt lag ställer nya krav på spelare i den bakre regionen. Nota bene att försvararen måste kunna klara sig själv och inte alltid rekvirera resurser från övriga laget- där brast landslaget mot Portugal och avslöjade brister i modernt försvarsspel som var närmast förnedrande – men vem har brytt sig om försvarares strategi att förbereda sig, när och innan bolltappet skett på mittplan eller anfallssituationer? Förbundet har trott att bara för att vi har varit bra försvarare så skulle det finnas i svenska gener, men tiderna ändras. Är vi rustade för nya utmaningar? Hur mycket tränar vi på att klara den ”omställningen” då det ordet närmast alltid förknippats med spel framåt? 1–0 vinsten mot Albanien gav en bräcklig andhämtningspaus för Sverige, men man tycktes se att det fanns mycket att slipa på – JDT gav dock en intressant inblick i hur man nu kommer att följa upp de nya spelidéerna med besök hos spelarna efter att analyserna av de två spelade matcherna har gjorts, feedback och utvecklingsutmaningar.

 


Nyhetsarkiv
Sommarkollo v.252024-05-28 10:48
Förlust mot Utsikten2024-05-04 14:01
Kryss mot IK Oddevold2024-04-30 08:57
Nyförvärv på plats2024-03-18 19:00
Tack för allt Lukas!2024-03-15 12:16
Påsklovscamp v.132024-02-27 13:39
Bortakortet 20242024-02-21 10:25
Utlysning om årsmöte2024-02-13 13:32
Skövde AIK Live-Appen2023-01-11 08:00
 
Guldpartner
Röd Partner
Annonser