Skövde AIK – vårsäsongen 2024 lider mot sitt slut- det mentala spelet spelar ett spratt
Kanske hade man lite till mans räknat med att ha en tabellplacering där man nu ligger, men den positiva starten gav en förhoppning om en ljusare framtid. Säsongen är tuff och ställer stora krav på det mentala spelet. Man mäts mot Sveriges bästa spelare och den som visar ”feghet eller rädsla” för att göra ”fel” kommer i ett underläge mot den som vågar och med beslutsamhet och djärvhet tar sig an utmaningar. När man vågar kliva upp och fram har man ofta haft framgångar medan man, när man visat rädsla för att göra fel, har kommit i underläge och likt en brottare hamnat i brygga. Nu har man någon vecka på sig att bygga upp självförtroende, slicka såren och ta nya tag, där man mäter sig med de andra elitspelarna. ” Den som vill kan” var titeln på en bok jag tillägnade mig i Indien under vistelsen där, som gav råd om hur man skall kunna ta sig an besvärliga utmaningar, som jag haft stor nytta av inte bara på fotbollsplanen. Nu ser vi fram mot ett Skövde AIK, som med djärvhet och beslutsamhet, tar sig an resten av matcherna i Superettan. Vi vet att man kan, vilket bevisats i matcher där 15 poäng inhöstats. Man kan med stolthet mäta sig med de bästa, men då måste man våga visa det. Fram med nytt mod och tro på Skövde AIK inför höstens utmaningar, så skall det gå vägen i år igen.
Vårt U21-lag har bara genomfört ett fåtal matcher och många spelare har sökt sin matchning i till exempel Skara, men tillåt mig att ställa frågan: Har till exempel, Skara bättre utvecklingsledare och kan ge bättre utveckling än Skövde AIK? I så fall är det dags att se över organisationen. Kanske har man på bekostnad av ovanstående missat en del poäng i U 19 och det är kanske en orsak till att man befinner sig på nedflyttningsplats i U19– det känns inte helt tillfredsställande. Hur kan man på bästa sätt utbilda och utveckla egna spelare att ta steget från lovande, talanger till elit-idrottare som skall tävla på högsta svenska nivån. 13–14 årsklasser vuxna män som motståndare kräver medvetenhet om position och roll i laget? Kanske behöver vi förbättra oss i vad jag kallar ”bron mellan ung spelare och elitspelare”. Yamal i Spanien har som 16-åring visat oss att en gedigen kunskap och träning i positionen ”höger ytter” och rollen med dribblingar, inlägg/inspel har kvaliteter som väger tungt även i sammanhang där motståndare är 10–15 år äldre.
Fotbollssommaren hör ungdomarna och de stora turneringarna till!
Gothia Cup är i sin linda i början av 1980-talet och Sven Ivarsson har lyckats skapa kontakt med min gamla kamrat Ron Griffith i Dallas. Som första amerikanska lag äntrade Texas Longhorns Sverige och ”värmde upp” med en match I Skövde mot IFK Skövde med bland annat Joakim Wendt, Mats Lindvall & Co., Matchen spelades på Södermalm IP och såväl svenska som amerikanska flaggan hissades. I Dallas hade Chris Cup just blivit Dallas Cup och i Skövde växte sedermera Skadevi Cup fram, som en ”lagom” cup och turnering, anpassad efter Skaraborgsmått. Turneringen visar på att de allra flesta som deltar har roligt och trots spöregn och inställda matcher sprider ungdomarna glädje. Det är nog av allra största vikt att just cuper ”typ lagom” finns. Nu reser Skövde AIK ner till Gothia och är inbjudna (detta nya fenomen) via akademierna och skall i SEF Trophy spela mot BP, Kalmar och Halmstad BK. Vilka förutsättningar har man att mäta sig med de största i Sverige? Skall man vara elit eller skall man vara just ”lagom mycket” elit? I Dallas bjuds numera också elitlag in såsom Barcelona, Manchester City och andra stora drakar i akademivärlden. Näringskedjan visar på att de som blir över på högsta nivån får finna sin näring på nivån under – precis som vi hämtar våra spelare i Superettan från allsvenska akademier. Sommaren ger oss nu EM och vem minns inte t.o.m. svenskar badande i fontäner 1994 under VM-sommaren är utan jämförelse fotbollens höjdpunkt.
Vem skall spela och vilket system skall vi spela efter?
Synpunkterna på lag och dess sammansättning är många och ibland helt utan att ha sett en enda förberedande träning så har ”förståsigpåare” den perfekta modellen. Hur många av oss har suttit på torsdagskvällar i klubblokaler efter avnjuten middag och väntat på att U.K (uttagningskommittén) skall redovisa helgens laguppställning? UK bestod ofta av tränare och lagledare, sedermera blev det tränaren och med tiden managern som var U.K. Hollands Ronald Koeman har haft ett delikat dilemma med att välja spelare på sin egen position och roll i holländska landslaget. Den styrande och organiserande de Ligt från Bayern München eller den utstrålande mer ”egospelande” Virgil van Dijk? Skall Weghorst verkligen inte få plats? Synpunkterna haglar i Nederländerna och eftersom man till stor del har sått frö i den spanska fotbollen via Michels, Cruyff och många fler fotbollsprofiler så känner man sig lite missnöjd med det svajiga utfallet- men vem vet? Spanien har nu hittat sin spelform med passningssäkerheten, men också med individuellt skickliga spelare och ett rakare spel, som tar dem in i motståndarnas straffområde och det är som bekant därifrån man oftast gör mål och vinner matcher. Sommaren ger upplösningen av årets EM – må bästa lag vinna!