Veckans krönika (v. 28) Signerad Christer Tonning.
Krönikan är skriven under söndag v.27 och innehållet är i ovetskap om senast 48 timmars. nyhetsflöde i både rödvitt och världen.
Detta är är en krönika. Analys och värderingar är skribentens egna.
”Silly season” vi får se dem komma och gå – det rör sig på spelarfronten
För Skövde AIK kom breaket med regnet som en uppfriskande och förhoppningsvis ny grönskande period i vårt kära Superettan. Kanske kan oskrivna kort som Alex Hall från Halmstad ge grogrund för ny målproduktion – en ingrediens som alltid är efterfrågad t.o.m. i EM i Tyskland. För övrigt kan vi konstatera att det ”gamla” radarparet Granath/Ask kommer att återförenas i Västerås SK – vi ser fram mot duons återförening, vad det nu kan betyda. Friberg försvinner till Gefle och Varbergs Bois med Tobbe Linderoth hämtar Gustav Broman från våra led. Det snurrar rejält i karusellen och alla möjliga övergångar tycks kunna ske. I allsvenskan kommer en höst med rafflande nedflyttning medan guldet tycks vara bokfört till Malmö FF och den med numera mask-försedda forwarden Isaac Kiese Thelin, som i matchen mot Halmstad dök upp så perfekt bakom försvarande Joseph Baffo – vilket fick mig att tänka på deras bakgrund på vårt gymnasium och vistelsen i Spanien, där de båda tränades i just den situationen – tydligen hade Isaac anammat det medan Joseph i den situationen tappat kunskapen om att försvara från kortlinjen. Nu skall alla i Superettan och allsvenskan positionera sig inför ”gula lövens årstid” där slutprodukten kval alltid är en rysare – vem hamnar där?
EM – Tyskland Berlin med finalen på Olympiastadion - en påminnelse om OS 1936
Politiseringen av idrotten och fotbollen har vi väl lite till mans synpunkter på och relationer till och allt ifrån Turkisk målgest till engelsk obscen gest skall på ena eller andra sättet hanteras av UEFA – dessutom planstormning och vad nu som kan komma, så är idrotten alltid en ingrediens som politiker gärna spelar med. Detta tycks kanske vara en nyhet, men icke sa Nicke – låt mig erinra er om OS i Berlin på Olympiastadion, där årets final skall avgöras. Detta på den tiden enorma bygge var skådeplatsen för ett OS arrangerat av ett politiskt nazistparti och som skåde-plats en arena för propaganda. Så fotbollen var kanske den största idrotten av alla och med stor-favoriten Tyskland utan förluster på flera år, som ledstjärna och i kvartsfinalen skulle man bara städa av Norge – ett lille-putte-land i sammanhanget. På läktaren fanns Hitler och hakkorset var symbolen på flaggan. Ett heroiskt Norge ville emellertid annat och kunde efter 1–0 också göra 2–0 och ta sig till semifinal. Innan matchen var slut reste sig Hitler upp och gick – kanske en vink om att det krig han skulle utkämpa skulle möta motståndare med stor kärlek till sitt land. Matchens största profil var Tippen Johannesen denna målvaktsgigant från Vålerengen hade som vi alla vet en keps av typ Janne Åberg-modell och en grovstickad tröja – höghalsad – som efter hemkomsten till Norge förärades till min pappa. Många menar att motståndsrörelsen tog till sig av vad det norska landslaget presterade i Berlin i dess kamp senare i kriget mot just Tyskland. Årets EM-final kommer inte att utspelas under så dramatiska former, men nog är ”de fyras gäng” som förärats semifinalplatserna en intressant fyrklöver där många vill att det numera rakt spelande Spanien är framtidens fotbollsmodell, medan andra ser England som garant för att morgondagens fotboll skall vara lite mer traditionell. Vi får se outsidern Nederländerna kanske kan överraska – den som lever får se.
Unga och gamla tillsammans och så olika fotbollstyper gör sig gällande
Den eviga frågan – hur skall en fotbollsspelare se ut? Nya idoler som Yamal, Williams, Guler blandas med Mbappe, Kroos och Ronaldo – ett ”regimskifte” på gång? Framtidens fotboll står nu mellan den traditionella passningsorienterade fotbollen, den något rakare modellen och den fysiskt baserade tyngre fotbollen – vem vinner? Ja EM ger kanske en fingervisning om hur vi kan se ett riktmärke för hur fotbollen tar form. Men se upp för nya kvaliteter som Schweiz, Österrike och Turkiet – hur kan vi i Sverige sälla oss till den grupp av utmanare som kan rucka de största nationerna – internationellt. Först och främst måste vi få ett fungerande förbund och idag ser man en dysfunktionell organisation och tron på att komma tillbaka på utbildnings- och utvecklings-sidan vacklar, liksom tron på att vi skall ta plats bland de stora igen. Nu krävs att man tar avstamp och snabbt bygger en ny framtidsorganisation och är tydliga med vart man är på väg. Skövde AIK skall å sin sida trumma på med förhållandevis små resurser, våga och vinna i en serie där allt tycks vara möjligt. Snart kör det i gång med Brage, Degerfors och Örgryte lag med lång tradition i de högsta serierna i den svenska fotbollen – men man kan om man verkligen vill – och nu är det upp till bevis att vi verkligen vill. Väl mött på Södermalm i höst och glöm inte gemenskap, kärlek och glädje kan leda till stor styrka i de kommande utmaningarna.