En helg med lite dystra höstvibbar på ett soligt Södermalm
Skövde AIK laddade för en match mot Giffarna Sundsvall i ett fint höstväder på Södermalm. Tyvärr låg matchen skarv-i-skarv med P19- Eskilsminne på Lillegården, också en s.k. ödes-match, i Superettan U19-serie.Kanske var det ett dåligt omen, när P19 förlorade mot Eskilsminne med 1–2 och har nu en position som endast kan räddas av ekonomisk konkurs för något av lagen i samma serie. A-laget fick en darrig start och vi tvingades konstatera 0–2 i halvlek, en uppförs-backe som skulle visa sig vara alltför brant för kämpande röd-vita laget, påhejade av SAIKOS in till the bitter end. Nu står hoppet till de återstående 5 matcherna och en stor poängskörd behövs om Skövde AIK inte skall behöva göra ett omtag med organisationsöversyn för att återigen kunna överraska alla pessimistiska domedagsprofetior. Än finns det hopp, men en viss inriktning mot att se över scenarion för att klara sig kvar alternativt nästa års möjligheter att återkomma i Superettan. Skövde behöver definitivt ett elitlag i fotboll. Nu kör vi och gör vårt bästa vid varje tillfälle som vi representerar föreningen – på eller utanför plan. Vi ger oss aldrig.
”Vinnarskallar” – som fotbollsutvecklare lär man med tiden känna olika typer av prestationer
Extroverta eller introverta vinnarskallar har intresserat mig under alla år som fotbollsutvecklare och personligheterna har alltid framstått som just ”vinnare” i slutändan. Olof Mellberg och Fredrik Ljungberg ”flög ihop” på en landslagssamling, som blev hett stoff i pressen, men var kanske bara en yttring för att man var på tårna, förberedda för viktiga matcher och då tände på en kort stubin. I en grupp vi hade, som slipades i Spanien, var spelare som var extroverta vinnarskallar alltid förberedda för att ge allt på alla träningar i alla situationer, också när man rums-vis skulle spela upp någon typ av sketch inför gruppen. Även en tävling i Katastrof & kris där man iscensatte fingerad olycka i Tylösand, på livräddningsstationen, och som skulle lösas av nästa lag om 4 personer. Under beskådan av resterande i den stora gruppen, så var tävlingen grunden till att förbereda, iscensätta och genomföra ”skådespelet” med avsikt på att ”lura” den grupp som skulle agera vid tillfället – så att man själv fick höga poäng och ”motståndarnas misstag” skulle läggas på ett negativt konto. Att tävla i vård och omsorg rynkade förståsigpåare åt, men inte deltagarna, som med frenesi läste in hela kursen. Extroverta vinnarskallar spelade ut hela sitt register synligt, tydligt och ljudligt, medan de introverta med djävulens list kokade ihop en brygd av fokusering, som tydligt kunde skönjas i det njutbara ansiktsuttrycket, som blev uppenbart, när resultatet kunde utläsas. Sålunda i en grupp med många extroverta vinnarskallar fanns en lugn, sansad och tillbakadragen mittback från Örebro, som visade sig vara urtypen för den introverta vinnartypen, som knyter handen i fickan, samlar in alla regler och förutsättningar och när det väl gäller, så fick han utlopp för all sin kunskap, kompetens och erfarenhet. Prestera som bäst när det gäller. Flera blev med tiden landslagsspelare och en del representerade den extroverta vinnartypen, andra den introverta. Slutsatsen är att båda typerna behövs i en grupp. Bäst när det gäller. Som jag tidigare påpekat är det mentala spelet så avgörande i spelet man-man. På hösten när det gäller mycket blir det mer uppenbart – Landskrona- Helsingborg – en derbyklassiker, inte konstigt att det brann till i huvudet på spelarna, eller Örgryte- Utsikten – korta stubiner hos flera spelare. Detta ämne ligger mig varmt om hjärtat och nya rön upptäcks ju mer man gräver i talangutvecklingen, och tas alltför sällan sitt uttryck i att vi hjälper talangerna i att hantera prestationsbaserade uttrycksformer.
Ytterligare en variabel: ”Mognad” en process i utvecklingscykeln hos unga spelare
Mognadsprocessen kan enklast beskrivas som att stegvis ta sig an en trappa. Tålmodigt byggs processen upp till exempel, spänsten i träningsstegen i form av ”shortening-stretching-cykeln” baserad på olika träningsmoment. På samma sätt måste man bygga upp till exempel speed, med en övningsbank av reaktionstid, beslutssnabbhet, aktionssnabbhet, frekvenssnabbhet och accelerationssnabbhet. Väl medveten om hur ATP och ADP påverkar musklernas förmåga att tillgodogöra sig den avsedda träningen. Byggs inte processerna upp stegvis med tålmodighet kommer vi på sikt att få vanligaste typen av skador – belastningsskador. Muskelförmågorna i styrketräningsmomenten byggs för att kunna tillgodogöra sig påfrestningsbehov. Naturligtvis måste vi först gå igenom kroppens förmågor vid starten och sedan göra klart för oss vilka som under resans gång är mogna. Finns ”late bloomers” behövs mer tid. Så när fotbollsprofessor Tomas Petersson på Malmö Högskola, en gång kom med sin forskning om att förbundet väljer spelare födda på första halvan av året i första hand vilket kunde förklara varför många av de tidiga landslagsaktuella inte höll i längden och inte blev A-landslagsspelare. Snabba resultat (cash) är inte alltid vägen till framgång. Varje gång jag nu nästan dagligen kan konstatera att ”mina adepter” når åldern 33–34 år fortfarande friska och krya så gläder det en gammal mans hjärta att deras kunskap på hur man hanterar kroppen och deras ”uppväxt” i trapporna givit dem möjlighet att vara pro – så länge som man önskat.