SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Skövde Allmänna Idrottsklubb
Fotboll

Veckans krönika (v.16) signerad Christer Tonning
2024-04-15 09:39

Veckans krönika (v. 16) Signerad Christer Tonning.

Det här är en krönika. Analys och värderingar är skribentens egna.

”Störst av allt är rädslan” – om att backa hem och parkera bussen….

Lena Nyman tolkade en text av Barbro Hörberg, störst av allt är rädslan, om hur vi tar oss an rädslo-yttringarna. Det är användbart på många situationer som vi upplever på fotbollsplanen. Hur modiga skall vi vara? Hur mycket skall vi våga? Kan vi ha en framtid om vi ”parkerar bussen” framför eller i det egna straffområdet? Tillfälligt har man kunnat se att man kan lösa ett problem, men i det långa loppet krävs säkert ett modigare spel. Vill vi spela på egna planhalvan eller på motståndarhalvan? Tar vi chansen att vinna matchen eller bedömer vi att risken att få stryk är så stor att vi måste minimerar våra möjligheter att bli offensiva? Frågetecknen hopar sig när vi vill försöka analysera resultat i vår senaste 3–1 förlust mot Giffarna Sundsvall. Dags att plocka in spelade tre matcher i statistiken och gå vidare med högt huvud, en positiv attityd och en vilja att prestera bättre på hemmaplanen i Borås mot Trelleborg. Låt oss dessutom konstatera att den intränade frisparken gav resultat. Nu kanske vi inte backar hem lika mycket utan är modiga att ta jobbet ute på planen. På tal om hemmamatchen i Borås så är det ett öde vi delar med IFK Värnamo. Hur kommer det sig att i samhällen av de båda klubbarnas karaktär så finns en hat-kärlek – man vill gärna att man skall lyckas, men ger inte det stöd som behövs för att underlätta till framgångar?

 

”Omvärlds-spaning” Tomas Bengtssons medicin för att vidga vyerna hos unga spelare

Vad händer egentligen ute i vida fotbollsvärlden? Man kan höra lite konstiga saker i vårt kära Skövde, som att spelarna kunde väl spela bandy på vintern och fotboll på sommaren. Elitidrotten är mer komplicerad än så. Blicka ut i den vida fotbollsvärlden, så får vi se en enorm utveckling av hur man tar sig an fysisk träning, återhämtning, förberedelser, teknik, taktik, pedagogik, psykologi och sociologi med vetenskaplig forskning för att kunna utnyttja dygnets 24 timmar på ett optimalt sätt ,utnyttja sina befintliga resurser. Då är det intressant att blicka ut och se hur andra med liknande förutsättningar hanterar problematik/utmaningar. IFK Värnamo brottas med arenans dispens år efter år, och har en ambivalent situation för hantera sin approach mot kommunen och den brist på kommunikation som är så avgörande för verksamheten som bedrivs i deras fall i allsvenskan. För några år sedan kämpade vi i division ett mot Värnamo och Mjällby, inte utan framgång, men med en mindre förståelse för elitidrott än våra motståndare. Tomas Bengtsson tog alltid våra elever i Örebro till intressanta miljöer för att vidga synen, såsom FC Köpenhamn, där han genom sin sons hjälp Pierre Bengtsson kunde ha mycket att lära och ge visioner för unga spelare. Misstänker att Skövde kunde ha haft Oscar Wendt för samma dörröppning i Mönchengladbach eller? Jag har ofta använt Ipswich som en metafor för lantliga klubbar som kämpar mot storstäderna i en tuff men familjär atmosfär och miljö med jordnära människor. ”Tractor Boys” är på väg upp igen, kanske man kan lära något från deras sätt att jobba?

 

”Den som gör en resa, har något att berätta” Mattias Claudius 1740–1815

Resor kan göras geografiskt eller i tid och har som Claudius konstaterade alltid en berättelse som vi kan lära av. Örebro 3 poäng, Borås 1 poäng och Sundsvall 0 poäng som kan medföra lärdomar för våra unga till viss del oerfarna spelare och sätta sin prägel på det fortsatta utövandet av fotboll. Zlatans resa från Malmö till Benhackers Ajax-akademi och vidare ut i vida världen gav honom kunskaper, kompetens och erfarenheter som han mästerligt tog till sig och som gav honom en unik resa med många berättelser. Vi mötte honom i Jerez de la Frontera när man hade spelat på onsdagen mot Zenit i St. Petersburg, Champions League, och nu kom till match mot Xerez, där vi hade våra ungdomar på plats för decembers utvecklingsprogram innan de skulle ta anställning i klubbarna på olika nivåer. Att resa i fotbollens tjänst world-wide och i tid har naturligtvis sin tjusning, som när jag kunde jämföra mina erfarenheter från Burma Myamar med de intryck som Elmar hade med sitt landslag. Naturligtvis förändras världsbilden som när vi spelade i Iran under shahens tid jämfört med hur fotbollen och världsbilden ser ut idag i Iran. Trots krig i till exempel, Vietnam kunde vi spela fotboll där representerande USA som 1967 krigade i landet. Den som gör en resa har något att berätta. Så tar vi oss an en ny vecka, en ny resa, en ny utmaning så kommer vi ha något att berätta. Lärdom, kunskap är en dygd. Lycka till alla SAIK-are.

 


Nyhetsarkiv
Degerfors IF (h) 15/62024-06-14 17:00
SAIK ACADEMY CAMP 20242024-06-11 20:05
Sommarkollo v.252024-05-28 10:48
Förlust mot Utsikten2024-05-04 14:01
Kryss mot IK Oddevold2024-04-30 08:57
Nyförvärv på plats2024-03-18 19:00
Tack för allt Lukas!2024-03-15 12:16
Påsklovscamp v.132024-02-27 13:39
Bortakortet 20242024-02-21 10:25
Utlysning om årsmöte2024-02-13 13:32
Skövde AIK Live-Appen2023-01-11 08:00
 
Guldpartner
Röd Partner
Annonser