SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Skövde Allmänna Idrottsklubb
Fotboll

Veckans krönika (v15) signerad Christer Tonning
2024-04-11 07:59

Veckans krönika (v. 15) Signerad Christer Tonning.

Det här är en krönika. Analys och värderingar är skribentens egna.

Elitidrottare - en kostym att växa i?

Intressant inför varje ny säsong är vilka spelare man kan ha tillgång till i sitt lagbygge. Under åren som gått har jag haft förmånen att få följa en hel del uppbyggnader av lag i form av klubblag och landslag. Skövde AIK är i situationen att bygga nytt. Är det ett problem eller en möjlighet? I grunden finns en idé hur man skulle vilja spela och sedan en stege man måste klättra uppför för att nå önskad effekt. Per Åstemo, ”Tufa & Co” har arbetat intensivt för att få fram pusselbitar och sedan lägga pusslet –det optimala lagbygget. Målvakter är alltid en nyckelposition, samarbete med försvaret och utsatt som sista utpost. Adrian Zendejas var helt okänd för de flesta i Skaraborg för en månad sedan – nu har han som sista utpost hållit nollan fyra matcher i rad. Med Otto Lindell och Marcus Fröjd på skade-sjuklistan, så har amerikanen fått vakta Skövde AIK målet –att målvaktsposten är känslig blev vi varse ifjol då vår målvaktstränare, Mirza Kalijundzic, fick kliva in i en match. I år ställer vi vår tillit till Adrian, Marcus och Otto med Diego Casillas som målvaktstränare. Hoppas Marcus snart är tillbaka och Otto har väl 5–6 veckor till full träning. Försvarsalternativen ser ut att finnas, mittfältare likaså och framåt skall väl den stora islänningen Stefan Ljubicic, påminner om Dzeko, bli den uppspelspunkt vi önskat. För övrigt finns ett stort antal intressanta, utvecklingsbara spelartyper. Nu gäller det att lägga pussel inför varje match så att vi kan ”stjäla” poäng från de segertippade motståndarna. Närmast ställs ju kosan till Sundsvall för match mot Giffarna, men först onsdagsträning och sedan träning i Gävle innan slutstationen Sundsvall nås. Förresten ramlade en Sundsvalls tidning från måndagen den 10 januari 1994 ner som påminnelse om 30-årsdagarna före VM framgången i USA. 158 dagar till VM och fram till dess är det bäddat för våra kommande VM-hjältar lät ST oss förstå liksom: Tonning garant för proffsig lägervistelse – stora ord som vi alla med tiden växte in i och fann fullt rimlig som målsättning – se där gemenskap, glädje och kärlek som värdegrund kunde redan då ge styrka att klara av det omöjliga – nämligen en svensk VM-medalj. Men var blev det av hjältarna – användes de rätt för svensk fotboll?

 

Lagbygge inte så lätt

Kommer att tänka på Rinus Michels och Dick Advocaat (förresten f.n. fk på Curaco- holländsk koloni) som kunde rada upp spelare som Gullit, van Basten, Rijkaard, Bergkamp, Koeman med flera andra toppnamn – men Rinus menade alltid att nyckeln till deras spel fanns i Wouters arbete att spela på ett sätt som gjorde de andra bra och glänsande. Samma sak uttryckte Dave Sexton i Chelsea under storhetstiden med John Hollins som nyckeln bland annat när man slog Real Madrid i CL finalen. Vem vill vara den som ”håller ihop spelet” inte så uppseendeväckande, men ack så viktig för laget. Jaget är viktigt för flera spelare men att få jagen att agera optimalt då krävs en ”lagspels-intelligent koordinator” som dirigent i spelet. Vem tar den rollen i laget i år hos Skövde AIK? Underskatta aldrig Skövde AIK eller SAIKOS. Vi kommer att överraska 2024, var så säker- lycka till på plan, bänken och läktaren/stugan.

 

Gröna fältets schack – spelas med både utsidan och insidan av huvudet

Det största arvet holländska Johan Cruyff satte hos mig var konstaterandet att alltför många ungdomstränare och för all del seniortränare sällan ställer frågan till spelarna. ”Hur tänkte du där?” Utan gärna talar om hur de skulle göra – alltså inlärandets problematik: Jag har svaret på alla dina frågor. En god vän till mig påstod att hans relation till sin fotbollsspelande son alltid blev hetsig efter sonens matcher. Min bild var solklar – ni kommer in i bilen och du talar om precis hur han skulle spelat. Svar: Ja. Försök när ni kommer in i bilen att fråga honom om vad han tycker? Efter han fått ur sig sin syn så kommer ni att kunna prata om hur man kan lösa olika situationer – utan min väns ”besserwisser-attityd”. Sagt och gjort dagen efter möttes jag av ett skratt – min vän hade kunnat föra en kreativ diskussion med sin son som gjorde dem båda gott. Ingen ledare är stor förrän han kan släppa på sin roll som allsmäktig och ställa frågan till spelaren. När skall det börja? Ja när vill vi att barnen/ungdomarna skall använda hjärnan i sitt fotbollsspelande – på många områden fördömer vi auktoritetsledarskap men i fotboll tycks det finnas kvar – är detta förenat med ledarens kunskap, kompetens och erfarenhet? Svensk fotboll behöver tänkande individer för jaget och laget.

 


Nyhetsarkiv
Sommarkollo v.252024-05-28 10:48
Förlust mot Utsikten2024-05-04 14:01
Kryss mot IK Oddevold2024-04-30 08:57
Nyförvärv på plats2024-03-18 19:00
Tack för allt Lukas!2024-03-15 12:16
Påsklovscamp v.132024-02-27 13:39
Bortakortet 20242024-02-21 10:25
Utlysning om årsmöte2024-02-13 13:32
Skövde AIK Live-Appen2023-01-11 08:00
 
Guldpartner
Röd Partner
Annonser