SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Skövde Allmänna Idrottsklubb
Fotboll

Veckans krönika (v.22) signerad Christer Tonning
2024-05-27 10:08

Veckans krönika (v. 22) Signerad Christer Tonning.

Detta är är en krönika. Analys och värderingar är skribentens egna.

 

”Vicken vecka” – kanske ansluter vi oss till Mjällbys reflektioner eller?

Besöket på Olympia mot Helsingborgs IF blev en ”roller-coaster” ljudligt kommenterad i stugan av Gamla AIK med hjärtat på rätta stället – första halvlek bestod mest av pust och stön, men i andra så släppte spelarna loss och vi blev belönade med en tre-poängare efter ett snyggt anfall där Hugo Engström med sin energiska spelstil tog sig ner till kortlinjen och Moro kom med full fart och kunde placera in segermålet. Smolk i bägaren var den publika hetsen mot Adrian, vår amerikanske målvakt, som ledde till en reaktion med varning och avstängning samtidigt som HIF arrangör och hemmalag hyllade sin hetsande publik. Inte första gången som s.k. stora föreningar tar fördel av sin position i förhållande till mindre klubbar. Mjällby har poängterat detta vid ett flertal tillfällen och Stockholmslagen har ofta fått fördelar i jämna, heta matcher. Kommentatorn i Helsingborgs-matchen hade mycket att säga om analys-siffror, som pekade på att HIF var bättre i allt och skulle vunnit - nu hade han dock ett aber och det var en ny formel med ”effektivitet i förhållande till expected goals” och där fick SAIK beröm – och tillägget är väl att fotboll är enkelt, den som gör flest mål vinner. Tyvärr blev det inte lika enkelt om man har fyra svartklädda män som tolkar regler som f-n tolkar bibeln, blev vi varse i matchen mot Öster- när tveksam utvisning på Schyberg och straff ändrade ett 1–0 till 1–2. Men Öster tillhör en av de ”stora” och ”etablerade” klubbarna som har så stort inflytande på ”etablissemanget”. Man hade kunnat smälta det om det inte var för att jag kunnat följa Tufa & Co under en ”pre-game-practising” vecka med stor precision och detaljrikt arbete. Efter så många år och träningar/matcher vågar jag sticka ut hakan och säga att veckans arbete varit en fröjd att följa. Noggrant och med stor effektivitet har tränargruppen lotsat fram spelarna i detaljrika övningar. Pedagogiskt hög kvalitet exemplifierad av Tufas nedkallande av Bengt Geijervall och presenterade för spelarna att Bengt beslutat att sitta utanför båset på matchen för att kunna springa upp och ge vätska snabbare. ”Detaljer något som alla vi andra måste bli fokuserade på, sa Tufa och applåderades av alla våra ”törstiga” spelare. Tufa använder ofta hela planen och springer själv och visar situationer i försvars- och anfallsspel – en klar pedagogisk fördel då många spelare har svårt att omsätta taktiktavlor i varierande storlek eller som en tränare i brist på tavla användande av omklädningsrummets spegel och en spetsig tvål.

 

Ny vecka och framtiden

En ny vecka kräver nya insatser. Utveckling av detaljer och olika scenarios skall presenteras och tränas för att kunna besöka Tobias Linderoths Varbergs BOIS på Påskbergsvallen. Vem kan på bästa sätt förbereda sina mannar inför den prestige-matchen? Flera av våra fjolårsspelare kommer att stå på andra sidan mittlinjen och det kan ge en extra nerv i matchen, annars är ju super-ettan så jämn att tippa utgången kräver en extra studie i Putte Kocks gamla böcker om 13 rätt på tipset eller Tips-extra lördagsexperter. Hur vi nu kommer att kunna se framtiden an med stor tillförsikt upplevs med några frågetecken. Några U19 spelare lånas ut till div 2 lag och U19 två senaste matcher mot Utsikten förlust 0–5 och mot IFK Värnamo 8–1 förlust – förresten tränar Tony Johansson Värnamo (vi anställde honom som tränare i super-ettan för Värnamo när Jonas och jag inte ville resa så långa resor). Tony har den erfarenhet och kunskap som kan leda den nya generationen till att ta steget från ungdom till A-lagsfotbollen eller klara av att gå över bron för att konkurrera med 13 åldersgrupper mellan 20–33 år. Vi får hoppas att vårt U 21, U 19 och U17-lag kommer vidare och allt fler spelare går via akademin upp i vårt A-lag och att vi får glädjas av deras talang på Södermalm. ”Publikrekord” idag går inte att jämföras med publikrekord från förr. Sålunda har Varbergs Kusthotell publikrekordet på Påskbergsvallen – 8 900 personer såg för 30 år sedan Sverige A-landslag mot B förstärkt med en spelare från varje halländsk stad- det var så 19årige Stefan Selakovic – gjorde karriär. Vi pratar då om förberedelserna inför VM i USA som vi alla har en relation till. Det var då det och nu är det nu – tror inte det kommer 8000 till Påskbergsvallen, men redan nu skall vi ladda för publiktillströmning, när Degerfors kommer till Södermalm – alltså två härliga matcher står på programmet. Nu laddar vi upp för nya insatser. Förresten dialog brukar vara bra och kommunikation mellan människor, där den äldre bär ansvaret för att hålla god ton – vi hoppas att detta skall vara normgivande på Södermalms IP och att incidenter som den mot Öster skall kunna undvikas genom kärlek, gemenskap och glädje som stärker oss i våra strävande att fortsätta vara en elitklubb av bästa kvalitet på och utanför plan och vara föredöme för den yngre generationen. SAIKOS är bäst. Lycka till - vi ger oss aldrig.

 

 


Nyhetsarkiv
Degerfors IF (h) 15/62024-06-14 17:00
SAIK ACADEMY CAMP 20242024-06-11 20:05
Sommarkollo v.252024-05-28 10:48
Förlust mot Utsikten2024-05-04 14:01
Kryss mot IK Oddevold2024-04-30 08:57
Nyförvärv på plats2024-03-18 19:00
Tack för allt Lukas!2024-03-15 12:16
Påsklovscamp v.132024-02-27 13:39
Bortakortet 20242024-02-21 10:25
Utlysning om årsmöte2024-02-13 13:32
Skövde AIK Live-Appen2023-01-11 08:00
 
Guldpartner
Röd Partner
Annonser