SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Skövde Allmänna Idrottsklubb
Fotboll

Veckans krönika (v.26) signerad Christer Tonning
2024-06-25 09:02

Veckans krönika (v. 26) Signerad Christer Tonning.

Detta är är en krönika. Analys och värderingar är skribentens egna.

”Det gröna fältets schack”

 

Det finns pjäser som med stor tyngd utmanar motståndaren och kan sätta dem i schack-mattläge. Målvakten, försvarsgeneralen, toppforward har den rollen att hantera ”dragen” i straffområdet såväl framåt som bakåt. Hur kommer vi dit och hur förhindrar vi motståndarna att komma dit? Roy Hodgson predikade ”offsidefällor” och målvakt utanför straffområdet, som han hade svårt att ”plantera” innan ”beviset” kom i en träningsmatch mot Hanover. I mitt fall kom det sig så att Atlanta satte sin spjutspets Peter McParland på mig, men jag informerades om det kvällen innan matchen av Svenne Lindberg, f.d. Hammarby, och vi ”gillrade en offsidefälla” som till amerikanarnas stora jubel satte fokus på offsideregeln, som man hade svårt att förstå fullt ut, men som TV körde om och om igen – ensam med Piet sprang jag upp vid varje tillfälle som man skulle slå en långboll -  och Piet sprang andra hållet – offsiden framstod som enorm. Rolf Svensson, f.d. tränare i Elfsborg och Landskrona, vägrade ta ordet ”push-up” i sin mun och menade att ”sätta offside” hade fungerat fram till ”ordbajsarna” och utbildningsansvariga skulle göra sig märkvärdiga med nya begrepp. Offside gäckade också Ipswich när David Johnson fem gånger på en halvlek inte orkade ta sig upp i jämnhöjd med Wolverhamptons försvarare, som alltid körde upp försvaret till mittlinjen med full styrka. Den lufsande David irriterade Bobby Robson som menade att hela laget fick slita hårt för att vinna bollen och förlorade den på grund av Davids ovilja att ta sig tillbaka till mittlinjen – kunde endast bero på avsaknad av kondition eller att Mr. Johnson inte tänkte lägga energi på klubblaget nu när han var landslagsman. Bobby sa på bussen hem till mig – vi skall ta honom imorgon. Mötet blev en pinsam timma för David, då Bobby förklarade att David var klok nog att spela för laget, men måste ha brist på kondition, så vi skulle ses kl. 16.00 på eftermiddagen. Jag riktigt såg hur hornen växte i pannan på Robson och han utförde ett teaterstycke värre än Dr Jäkel and Mr. Hyde. Matchen härnäst gick mot QPR och Mr. Johnson hade inte en enda offsideavblåsning på sig. Offside är ett verktyg som kan vara användbart, men kräver precision och en vakenhet utöver det vanliga.

 

”Vi rullar ut bollen, så att vi får lära oss spela oss upp” – en utbildningsparadox

 

 ”Bollen skall gå fyra gånger i backlinjen innan vi får spela upp den” – en vän till mig fick höra detta av en ytterback i allsvenskan. Frågetecknet i tränarens ansikte kunde ses på mils avstånd. ”Det har Tom sagt” sa den oskyldige ytterbacken – ”var i reglerna står det” blev svaret och läxan blev lärd. Hur bra är det egentligen att spela i egna straffområdet? – EM – har visat på en rad misstag som lett till ödesdigra resultat. Det är en raritet att vi kan göra mål från egen planhalva, så om vi vill producera mål så gör vi det lättast i motståndarnas straffområde eller i närheten av det. Vi ser alltmer att det gamla WM-systemet (ni vet 3 backar, halvbackar, inrar, yttrar och center) nu har fått siffror som 3-2-4-1 eller liknande, men det är som alltid en utveckling som har funnits förr men som modifierats – så alla ni ”gamla stofiler” som var med när det begav sig – vakna upp ni är lika moderna som allt annat som kommer tillbaka i cyklar. Passningar och med/mottag på mittfältet har en maestro i form av Kroos – kan slå nästan 100 passningar per match med ett fåtal fel – Gerrard/Lampard – ni är verkligen ute som bärare av titeln mittfältskung – Kroos har visat att han är en mästare som dominerar i Real Madrid och i tyska landslaget. Fotbollens schackspelare nummer ett.

 

Skövde AIK – forza – veni, vidi, vici – verkade för Caesar i Rom – så nu kör vi i Skövde

 

Efter en tyngre period måste det komma en ljusare framtid i form av en forcering framåt där vi tvingar motståndarna att fatta dåliga beslut. Vi vill framåt och pressa på i närheten av motståndarnas straffområde. Vi skall komma, vi skall ses och vi skall segra precis som Caesar i slaget i Pontos 47 f.Kr. Hårt arbete, fokus på arbetsuppgiften, samarbete i 90+ minuter varje match skall återge oss den styrka vi behöver för att nå resultat. Egentligen är vi kanske bättre än våra motståndare, men nu gäller det att mentalt orka i de matcher som vi har kvar. Våra spelare skall berömmas liksom hela föreningen som gör och gjort en insats som vi före säsongen inte trott oss om- men nu gäller det att ta nya tag och forza så att veni, vidi, vici kommer att föra oss uppåt i tabellen. Örgryte är en ny möjlighet, så låt oss alla hjälpa varandra till en ny tid med nya tag. SAIKOS var som vanligt lysande, men bengaler eller rök behövs inte – ni är bra som ni varit och är. Bärare av gemenskap, kärlek och glädje sprids i leden och det ger lysande styrka ner på planen.

 


Nyhetsarkiv
Stort tack Gustav!2024-07-02 10:00
Ny tung hemmaförlust2024-06-23 11:04
Degerfors IF (h) 15/62024-06-14 17:00
SAIK ACADEMY CAMP 20242024-06-11 20:05
Sommarkollo v.252024-05-28 10:48
Förlust mot Utsikten2024-05-04 14:01
Kryss mot IK Oddevold2024-04-30 08:57
Nyförvärv på plats2024-03-18 19:00
Tack för allt Lukas!2024-03-15 12:16
Påsklovscamp v.132024-02-27 13:39
Bortakortet 20242024-02-21 10:25
Utlysning om årsmöte2024-02-13 13:32
Skövde AIK Live-Appen2023-01-11 08:00
 
Guldpartner
Röd Partner